Zo verzorg je het gebit van jouw hond of kat

Dat mensen elke dag hun tanden poetsen en jaarlijks naar de tandarts gaan vinden we heel normaal. Maar gebitsverzorging voor honden en gebitsverzorging voor katten is minstens zo belangrijk! Zij kunnen dezelfde gebitsproblemen ontwikkelen als mensen. Tijd voor een lesje gebitsverzorging voor huisdieren.

Hoe doe je dat?

Check het gebit
Wanneer tandplak zich ophoopt, kunnen honden en katten net als mensen gebitsproblemen krijgen. Dit kan voor ontstoken tandvlees zorgen, wat niet alleen pijnlijk is, maar er zelfs voor kan zorgen dat tanden uitvallen. Het is dus belangrijk om het gebit van jouw hond of kat goed te verzorgen. Je kunt bijvoorbeeld de dierenarts vragen om jaarlijks het gebit te reinigen. Ook bestaat er speciale tandpasta voor dieren en snacks en voeding waar de hond of kat op kan kauwen om het gebit te reinigen.

Wanneer jouw hond of kat een stinkende adem en bruine aanslag op de tanden heeft, is het raadzaam om advies bij een dierenarts in te winnen. Ook rood tandvlees kan duiden op ontstoken tandvlees. Een gezonde hond of kat heeft geen slechte adem, dus dit kan een indicatie zijn dat het gebit niet in orde is.

Jong geleerd is oud gedaan

Het is handig om jouw pup of kitten alvast te leren dat het normaal is dat mensen af en toe zijn tandjes willen checken. Bouw dit rustig op, omdat het geen natuurlijk gedrag voor een jong dier is. Voor puppy’s en kittens verloopt het proces min of meer hetzelfde: raak eerst voorzichtig de snuit aan en beloon het dier als hij dit toelaat. De volgende stap is het lipje geregeld kort optillen. Beloon hem als hij dit toelaat. Als de puppy of kitten zich terugtrekt, ga een stap terug en blijf oefenen. Zodra hij het toelaat, kun je voorzichtig met een hondentandenborstel over de tandjes gaan. Als jouw puppy of kitten dit ‘trucje’ kent, kun je de tanden af en toe poetsen met speciale dierentandpasta.

Kauwen is goed voor het gebit
Je kunt jouw hond of kat ook op een leukere manier behoeden voor tandplak. Voor katten zijn er kauwsnoepjes verkrijgbaar die helpen om de tandplak te verwijderen. Voor honden bestaat er een scala aan speeltjes en kauwkluiven die bijdragen aan het verwijderen van tandplak. Het is raadzaam om een hondenkluif van runderhuid te nemen in plaats van een ‘echt’ bot. Botten kunnen namelijk splinteren, of ze zijn zo hard dat de hond zijn tanden erop breekt. Let er wel op dat de hond het laatste stukje niet in een keer doorslikt. Combineer het kauwen wel met het poetsen van de tanden of een periodieke controle door de dierenarts!

De lekkerste snacks🥨