Van staren tot de 5 gekke minuten: waarom gedraagt jouw hond zich soms zo?

Honden hebben soms gekke trekjes. Heb je je wel eens afgevraagd waarom ze zo graag in de viezigheid rollen, waarom ze je soms aanstaren of waarom je hond op de vreemdste momenten als een dolle door je kamer rent? In deze blog verklaren we wat gek hondengedrag.

Waarom doet mijn hond dit toch?

Een voorliefde voor vieze luchtjes

Na een uitgebreid bad of een bezoek aan de hondentrimmer ziet jouw pup er tiptop uit – tótdat hij in de modder of poep gaat rollen. Waarom doet hij dat toch? Wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit, maar ze weten wel dat een hondenneus heel anders werkt dan een mensenneus. Misschien ruikt het voor hem juist superlekker?

Het kan ook een trekje zijn wat hij heeft overgehouden aan zijn ‘wolvendagen’. De wilde voorouders van je hond trokken hun neus niet op voor aas en de bijbehorende geur van rottend vlees. Maar het rollen in geurtjes kan ook om het afbakenen van territorium gaan of juist om zijn eigen geur te maskeren.

De gekke tien minuten

Sommige honden krijgen om geen enkele aanwijsbare reden ineens een enorme stoot energie en gaan helemaal los. Waar zo’n aanval door komt, hangt af van de hond. Zo kunnen ze luidruchtig en druk worden als ze moe zijn. Ook kan het een manier zijn om opgekropte energie of stress kwijt te raken. Misschien wordt het bij jouw hond getriggerd door enthousiasme of verveeldheid, of krijgt hij niet genoeg beweging of mentale stimulatie.

Waarom laat mijn hond zijn oogwit zien?

Je hond wendt zijn hoofd af, maar zijn blik houdt hij op iets of iemand gericht. Je ziet dan duidelijk het wit van zijn ogen. Vaak denken we dat de hond dan schuldig kijkt omdat hij iets stouts heeft gedaan. Maar het geeft eigenlijk aan dat je hond zich ongemakkelijk, nerveus of zelfs bang voelt. En je hond vraagt jou meteen of jij iets aan de ongemakkelijke situatie kunt doen, want je bent zijn steun en toeverlaat. Straf hem niet, maar help hem of leid je hond weg van het probleem.

Wat staar je nou?

De doordringende, oneindige hondenblik herken je vast wel als hondenvriend. Je zit relaxed een boek te lezen en voelt je bekeken. Of je zit net lekker te netflixen en ziet opeens die grote, smekende blik van je hond. De kans is groot dat je hond iets van jou wil wat alleen jij hem kan geven. Iets lekkers te eten, een knuffel of even buiten spelen!

Houdt je hond tijdens het staren zijn hoofd schuin? Waarschijnlijk is hij in de war en probeert hij uit te vogelen wat jij van hem wil. Zijn jullie bezig met een training en staart je hond met een schuin hoofd naar je? Dan heeft hij je waarschijnlijk niet goed begrepen.

De strakke, directe blik is een duidelijke waarschuwing dat er een hondenbeet aankomt. Benader je een hond om hem te aaien of om iets uit zijn mand te pakken en kijkt hij je strak aan? En zie je ook gedrag zoals een stijve staart, een compleet stil lichaam, gesloten bek en een laag gehouden kop? Trek je dan terug, want hij heeft je duidelijk gewaarschuwd.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je hond je diep in de ogen kijkt omdat hij van je houdt. Waarschijnlijk zwaait zijn staart zachtjes heen en weer, hijgt hij zachtjes en heeft hij ontspannend oren. Lief!