Snoep verstandig: zo snackt jouw huisdier verantwoord

Jouw hond of kat is natuurlijk gek op een lekkere traktatie, maar net als bij mensen zijn te veel snacks voor honden en snacks voor katten niet goed. In deze blog lees je alles over verantwoord snacken!

Waar kun je op letten?

Hondensnacks en kattensnoepjes
Let allereerst op het aantal calorieën: een hond of kat heeft een aanbevolen calorie-inname. Deze inname bestaat uit zowel de dagelijkse voeding als de lekkernijen tussendoor. Van de dagelijkse hoeveelheid calorieën mag maximaal 10% uit snacks bestaan. Reken maar uit!

Kijk ook altijd naar de ingrediëntenlijst. Veel snacks zitten bomvol overbodige ingrediënten, zoals suiker en zout. Vermijd ook kunstmatige toevoegingen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen. Met onze snacks zit je altijd goed: deze zitten bomvol vlees en vis en bevatten geen kunstmatige toevoegingen. Je kunt je hond ook verwennen met een kauwbot: niet alleen lekker, maar het houdt hem bezig en zijn tanden worden onderhouden! Voor katten hebben wij overheerlijke delicups, bomvol gezonde ingrediënten.

Hoe vaak mag ik mijn huisdier verwennen met snacks?

Het is erg verleidelijk om toe te geven aan de smekende ogen van je hond of kat, maar snacken moet voor huisdieren wel een beloning blijven. Een snack is een ideale motivatie tijdens het trainen of om goed gedrag aan te leren, maar ook hierbij geldt: geef niet te veel snacks. Veel mensen belonen een huisdier elke keer met een snack als hij een commando goed uitvoert. Je krijgt dan het probleem dat jouw huisdier het commando alleen uitvoert voor de snack, en niet voor jou. Wissel de manier van belonen daarom af tijdens het trainen. De ene keer een snack, en de andere keer een dikke knuffel.

Je kunt goed gedrag trainen met eten, maar onbedoeld belonen we ook veel slecht gedrag met voedsel. Een goed voorbeeld is bedelen. Als jij jouw kat of hond geregeld iets onder de eettafel geeft tijdens het avondeten, kun je er donder op zeggen dat ze er een gewoonte van gaan maken om bedelend onder de eettafel te wachten. Geef ze ook geen snacks op vaste tijden, want er is een grote kans dat dit tot bedelen gaat leiden. Door ze te belonen voor dit slechte gedrag, gaan ze denken dat ze altijd wat krijgen als dat gedrag vertonen.

Spelenderwijs snacken
Een andere leuke manier om snacks te gebruiken is tijdens het spelen. Zo heb je veel speeltjes voor katten én honden waar je hondenkoekjes en snacks en snoepjes voor katten in kunt verstoppen. De zoektocht naar de snoepjes houdt je huisdier fysiek en mentaal gezond. Ideaal voor die regenachtige dagen waarop ze veel binnen zijn. Voor katten kun je een snoepje ook aan een draadje binden of door de kamer gooien om haar lekker te laten rennen. Voor honden kun je snuffelspelletjes doen door de snackjes in de kamer of in de tuin te verstoppen.

De lekkerste snacks voor hond en kat🥩