Help, overal huisdierhaar: alles over de rui

De wisseling van seizoenen betekent ook bergen met haar op de vloer: je trouwe viervoeter is in de rui! Hoe kom je makkelijk van dat haar af? Lees verder voor alle rui-feitjes en -tips.

De rui voor beginners:

Waarom is mijn huisdier in de rui?

Alle harige dieren (en mensen) verliezen het hele jaar door haren, maar er zijn twee periodes per jaar waarin jouw huisdier flink wat meer haar verliest. Deze periodes in de lente en in de herfst noemen we de rui en duren zo’n 3 á 4 weken. Zie het als een garderobewisseling: net als bij mensen verruilen honden en katten hun zomerjassen voor hun winterjassen, en andersom.

De vacht van katten en honden zit iets anders in elkaar dan de haren op onze hoofden. Jouw huisdier heeft een dubbele vacht: een bovenvacht en een ondervacht. In de lente wordt de ondervacht dun, met een ademende bovenvacht, zodat jouw huisdier koel blijft. In de herfst wordt de ondervacht dichter en dekkender, met langere haren in de bovenvacht. Lekker warm!

Wat te doen tegen al dat haar?

Je kunt de hoeveelheid haren op de grond al een stuk verkleinen door jouw hond of kat geregeld te borstelen. Je kamt dan de dode haren en huidcellen uit de vacht, voordat ze de kans krijgen om in jouw huis rond te dwarrelen. Geregeld borstelen zorgt er ook voor dat de dode haren geen jeuk kunnen veroorzaken en je kamt de natuurlijke oliën over de vacht heen, zodat deze in goede conditie blijft.

Maar zelfs als je geregeld borstelt, verschijnen er toch nog plukken haar in huis. In de ruiperiode zul je dus geregeld moeten stofzuigen om de boel een beetje fris te houden. Was de mandjes ook wat vaker of klop deze even buiten uit. Hardnekkige haren die op je kleding of meubels blijven plakken, kun je gemakkelijk verwijderen met een kledingroller. Wat ook werkt is een rubberen raamwisser of rubberen huishoudhandschoenen. Maak deze een beetje vochtig en ga daarmee over de bank. Je veegt zo alle haren bij elkaar.

Gezonde voeding, gezonde huid, gezonde vacht

Aan de vacht is meestal af te lezen hoe het gesteld is met de gezondheid van jouw huisdier. Als de vacht dof en droog is, zit hij (letterlijk) niet lekker in zijn vel. Voor een gezonde hond of kat, en daarmee een gezonde vacht, heb je een kwalitatieve, gebalanceerde hondenvoeding en hondensnacks of kattenvoeding en kattensnoepjes met goede ingrediënten nodig. Als jouw huisdier een gezonde vacht heeft, zul je ook merken dat hij een stuk minder verhaart.

Er zijn een aantal ingrediënten die een extra positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de huid en de vacht. Voeding dat rijk is aan omega-3- en omega-6-vetzuren helpt de vacht glanzend en gezond te houden. Zalm is een ingrediënt dat rijk is aan deze vetzuren. Daarom hebben wij ook zalmolie aan onze hondenbrokken toegevoegd (en zelfs een zalmvariant op de markt gebracht!). Ook in een aantal van onze snacks voert zalm de boventoon, zoals de zalmstrips voor honden en de deli-lijn voor katten. Dus geef jouw huisdier een lekker en supergezond extraatje, vooral in de ruiperiode!

Producten voor een stralende vacht😻